Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnost web trgovine. Nastavkom pregleda naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja kliknite na gumb "Slažem se".

 • Nebeski dar - wellness shop

  Nebeski dar - wellness shop

  U našoj ponudi naći ćete zanimljive wellness proizvode: prirodne kristale i nakit od prirodnih kristala, mirisne štapiće i čunjiće, najkvalitetniji tamjan, knjige za samorazvoj i još puno toga.
  Cijelu ponudu pogledajte u našem web shop-u
  A content display module, that supports several layout modes, such as Tabs. Više
 • Kristal mjeseca

  Kristal mjeseca

  RUŽIČASTI KVARC - Kamen ljubavi
  Legenda kaže da je grčki bog Eros osjetio sažaljenje za ljude kada je vidio da zbog ljutnje koju nose u sebi osjećaju bol i usamljenost. Tada je stvorio ružičasti kvarc u nadi da bi njegova lijepa boja i nježna energija mogla probuditi ljubav i radost među ljudima.

  A content display module, that supports several layout modes, such as Tabs. Više
 • Palo Santo

  Palo Santo

  Sveto drvo
  Palo Santo je mistično drvo koje raste na obali Južne Amerike, a srodno je tamjanu, smirni i kopalu. Miris mu ima slatke note bora, mente i limuna

  Palo Santo uklanja ustajalu, negativnu energiju, pročišćava prostor te podiže vibraciju.
  Više
 • 1
 • 2
 • 3

AMETIST - Amethyst

grupa: silikati - tektosilikati
kristalni sustav: trigonski
kemijski sastav: SiO2
tvrdoća: 7
boja: svijetlo do tamno ljubičasta, ljubičasta s bijelim prugama
gustoća: 2,65 g/cm3

Ametist (Amethyst) je ljubičasta vrsta kvarca. U XX-om st. boja ametista je pripisivana nazočnosti mangana. Međutim, budući da je mijenjao boju pri visokim temperaturama, neki su autoriteti vjerovali da je boja organskog porijekla.
Novija proučavanja pokazuju da boja ametista dolazi od prisustva željeza, a najnovija upućuju da je komleksni uzajamni utjecaj željeza i aluminija odgovoran za njegovu ljubičastu boju.

Ametist se nalazi diljem svijeta i danas je relativno jeftin. Pod visokom temperaturom mijenja boju u žuto – bijelu, što danas objašnjava velike količine citrina na tržištu. Prirodni citrin je nešto prilično rijetko.
Zanimljivo je da kada se od ametista pomoću vrlo visokih temperatura napravi citrin, taj pseudo citrin može se ponovo promijeniti u ljubičasti ametist pomoću rendgenskih zraka.

Jedan od velikih svjetskih rudnika ametista je Anahi u Boliviji. Rudnik je usred tropske prašume, blizu močvara Pantanal, koji utemeljuje granicu između Bolivije i Brazila. Zbog kilometara šikare, gustiša, neprohodne šume dostupan je isključivo iz zraka.

Ametist nalazimo u raznim formama, a vjerojatno su najčešće i najpoznatije geode i druze.

Ametist spirit je neuobičajena forma ametista koja se sastoji od mnoštva sitnih načičkanih špica što prekrivaju cijelu površinu dajući joj posebno raskošan sjaj.
Ametist spirit je pronađen samo na jednom mjestu na svijetu u Magaliesberg gorju u Gauteng provinciji Južne Afrike i jedinstven je.


Vrlo je rijedak i cijenjen ametist enhydro. To je kristal ametista sa zarobljenim pokretnim ili statičnim mjehurićima vode koji su stari milijune godina.


 

Također je prilično rijedak i ametist fantom. To je kvarc s neobičnim oblicima ljubičaste boje u svojoj unutrašnjosti, s „fantomima“.

Ametist kroz povijest

Stari Grci su vjerovali da ametist spriječava pijanstvo.
Naravno, empirijski Grci su imali čarobni mit kako bi objasnili porijeklo svog uvjerenja:

Dioniz, bog vina, slavlja, opijanja i veselja jako se uvrijedio kada mu je smrtnik odbio izraziti zahvalnost. Razbješnjen i ljut Dioniz se zakleo da će se osvetiti svim smrtnicima koji ne uživaju u njegovim darovima vina i pijanstva.
Ništa ne sumnjajući i ne osjećajući da na nju vreba opasnost, jer je i ona smrtnik, prelijepa mlada djevojka Ametist lagano je koračala prema hramu u namjeri da po svojoj navici oda počast boginji Dijani.
Razjareni Dioniz odmah ju je zapazio i poslao dva divlja, proždrljiva tigra da rastrgaju i požderu mladu djevojku, nakon čega se zavalio kako bi sve promatrao.
Ametist je zavapila prema Dijani, a kada je Dijana vidjela što će se dogoditi, brzo je pretvorila mladu smrtnicu u svjetlucav, čist, bijeli kamen (kvarc) kako bi je zaštitila od opakog Dionizovog gnjeva.
Ugledavši tu neizrecivu ljepotu, dirnut i sa žaljenjem, Dioniz je shvatio okrutnost svoga djela i s tugom zaplakao. Kako su suze curile u njegov pehar s vinom, vino je počelo istjecati niz rub pehara po vrhu kamena (to objašnjava zašto su često samo vrhovi ametista intenzivno obojani). Bijeli kamen je upio boju vina i stvorio se kamen veličanstvene ljubičaste boje nazvan ametist.
Dioniz je odlučio da iz ljubavi prema divnoj djevojci Ametist kamen otada zadobije moć protiv djelovanja alkohola i svake druge opijenosti.

Ametist je otkriven s antičkim ostacima u zadnje doba neolita (5000 - 3000 g.pr.n.e.) diljem Europe, ali tek su mu relativno nedavna vremena osigurala upotrebu u plemstvu i kraljevskim obiteljima kroz stoljeća.

1901., u Abydosu je britanski egiptolog W. M. Flinders Petrie došao do izvanrednog otkrića.
Dok su radnici čistili grobnicu egipatskog faraona Djer, otkrio je rupu u unutarnjoj građevini od cigle u kojoj se nalazila ruka umotana u platno. Ispod slojeva platna na ruci su se nalazile četiri narukvice od zlata, lapisa, tirkiza i ametista.
Smatra se da su te narukvice iz doba od 3000 pr.n.e. i sada su u Kairu u muzeju.
Drugi drevni egipatski primjerci ametista su ogrlica od kuglica smaragda i ametista pronađena u grobnici Tutankamona (1333 - 23 pr.n.e. - razdoblje 1500 god. nakon stvaranja Abydos groblja), skarabej od zlata i ametista iz grobnice Amenemheta II (1929 - 1892 pr.n.e.) i "zlatni pojas Mereret" iz groba kraljice Mereret u pogrebnom kompleksu Senusreta III (1878 - 1841 pr.n.e.)

Kleopatra (51-30 pr.n.e.) je nosila ametist u prstenu, pečatnjaku s ugraviranim likom Mitre, perzijsko božanstvo poznato u Rimu kao deus sol invictus ("neosvojivo sunce")

Kraljevski grimizan

Kvalitetan ametist sa svojom "kraljevski grimiznom" bojom često su smatrali isključivo kraljevskim, ponekad se cijenio i više nego dijamanti. Ljubavna veza engleskog kraljevstva i ametista prelazi skoro tisuće godina. Najstariji poznati kamen u krunskim draguljima Engleske je ametist koji je prvo nosio u XI st. Edward (1042 - 1066). Nekih 500 godina kasnije, navedeno je da se većinom izuzetno cijenila i čuvala ogrlica od ametista u posjedu kraljice Elizabete I (1558 - 1603). I skoro 400 godina nakon njezine vladavine, plemićka kruna princa od Walesa također sadržava ametiste.
Na europskom tržištu 1727. prvi put su se pojavili brazilski ametisti i odmah postali vrlo popularni i moderni, a

stoga skupocjeniji u sljedećih 70 godina. Navedeno je da je kralj George III (1760 - 1820) kupio ogrlicu od ametista "izuzetno visoke cijene" za svoju ženu, kraljicu Charlotte (1744 - 1818).
Nedugo nakon što je ametist pronađen u gorjima Urala u Rusiji, cijena mu je prilično pala. Prije tih ruskih nalazišta, govorilo se da je Katarina Velika (1729-1796) po Uralu poslala tisuće radnika u potragu za "svojim" draguljima tako da ne mora plaćati prenapuhane cijene za brazilske ametiste.
U skladu s pučkim kazivanjem "Moraš biti Katarina Velika da bi posjedovao vlastito nalazište.“

Veličanstveni Pala D' Oro

Ametisti su krasili puno više od kraljevskih članova.
Pala D' Oro, visoki oltar bizantskog stila u bazilici sv. Marka u Veneciji jedan je od najveličanstvenijih postojećih primjeraka zlatarskog i draguljarskog rada.
Oltar prikazuje Krista, anđele, proroke i svetce.
Između više od 4000 dragulja (prije no što je napola poplijenio Napoleon) bilo je tu 1300 velikih bisera, 400 granata, 90 ametista, 300 safira, 300 smaragda, 80 rubina i 4 topaza, većina brušena "en cabochon". Na oltaru je još ostalo 2000 dragulja.
Veliki zlatni oltar prvo je naručio dužd Pietro Orseolo iz Konstantinopola (Istambula) 976.
1105., sljedeći dužd Venecije Ordelafo Faledro (1102-1118), više poznat po venecijanskoj formi imena Ordelafo Falier, narudžbu je povećao i obogatio draguljima.

Kada je Napoleon osvojio Veneciju 1797., u buri njegovog gnjeva na Venecijance, jer su podupirali Austrijance, naredio je da se brojni umjetnički radovi odnesu u Francusku - uključujući mnogobrojno drago kamenje koje je krasilo Pala D' Oro.

Kamen Biskupa

Predstavljajući "kraljevstvo Kristovo", ametist ima dugo zajedništvo s rimokatoličkim biskupima, zato je njegovo drugo ime "biskupski kamen".
Najprije se spominjao kao službeni dio biskupskih simbola u ranom sedmom stoljeću, prsten - obično zlatni s ametistom - je izvorno bio simbol biskupskog autoriteta i vlasti. Nošen na trećem prstu desne ruke, u srednjem vijeku biskupski prsten je predstavljao "dragulj visokog svećenika koji nije bio uznemiren, svladan i očaran privlačnošću vanjskih pojava". U ranoj verziji zakonika kanonskog prava, klericima koji nisu bili biskupi bilo je zabranjeno nositi takav prsten.
Kasnije, prsten je simbolizirao biskupsku vjernost i bračnu vezu s crkvom.
Danas, biskupi često nose ovalno oblikovan ametist, obično vrlo velik, s biskupskim pečatom direktno urezanim u površinu dragulja.

Zaštitni talisman

Od kasnog srednjeg vijeka kroz renesansu ametist sa svojim moćima služio je u širokom rasponu osobnih potreba.
Srednjovjekovni europski vojnici nosili su amulete od ametista kao zaštitu u bitkama.
Tijekom renesanse, ametist su klesali u lik medvjeda i upotrebljavali ga kao zaštitni talisman. Kao takvog, ljudi su ga nosili iz različitih razloga: za budnost, protiv ozljeda u bitkama, protiv zaraznih bolesti, za oštroumnost i kao protuotrov.
Čak je i Leonardo Da Vinci (1452-1519), znanstvenik, izumitelj i umjetnik, vjerovao da ametist ima sposobnost "raspršiti zle, loše misli i potaknuti inteligenciju".

Djelovanje ametista na ljudsko tijelo, psihu i duh – prenesena iskustva i znanja kroz stoljeća

Kamen duhovnosti i zadovoljstva
Ametist je poznati snažni kristal čija se ljekovitost može opisati kao: pročišćenje, smirenje, prijelaz. Pretvara niže energije u više i iscjeljuje sve razine uma, tijela i duha. Ljekovitost ametista datira još iz doba drevnih Grka koji su vjerovali da ametist štiti od opojnog utjecaja alkohola. "Ametist" je porijeklom od grčke riječi "amethustos" što znači "onaj koji nije pijan ili opijen, omamljen".
Ametist ima trezvenu i umirujuću kvalitetu i stoga ga često povezuju s mirom i spokojem. Poznato je njegovo umirujuće i zaštitničko djelovanje na intelekt, pozornost, um. Ametist ublažava ona stanja umne prenapregnutosti kada se bavimo napornim mentalnim aktivnostima, jer njegovo djelovanje nije usmjereno samo na mentalno opuštanje, već također vrlo važno, na živčani sustav.
Ublažava tjeskobu, zabrinutost, strepnju, nemir, a povećava mentalnu snagu, stabilnost i energiju. Štiti um od psihoza i psihičkih napada, te pomaže preoblikovati negativna razmišljanja u pozitivna i postići mirnu ustrajnost. Donosi razumijevanje smrti i preporoda. Olakšava stres, žalost, depresiju, emocionalni očaj i neučinkovitu komunikaciju.
Djeluje na šestu i sedmu čakru, otvara treće oko i pojačava svjesnost, perspektivu, introspekciju. Donosi porast intuicije i psihičkog razvoja. Pomaže pri meditaciji i olakšava vizualizaciju, a kada ga koristimo na krunskoj čakri, omogućava i da se prisjetimo prošlih života.


Koristi se kod problema s nesanicom i noćnim morama. Mnogi su svjedočili da su spavali poput beba nakon što su stavili ametist pod jastuk.
U Njemočkoj, Conrad von Megenberg (1309-1374) u svojoj Buch der Natur (knjiga prirode), o ametistu je pisao "osobu čini boljom, raspršuje loše misli, donosi razboritost, umjerenost i nježnost."

Ametist se koristi u odvikavanju od alkoholizma, droga ili drugih vrsta ovisnosti.
U bilo kojem od tih slučaja, stavite mali komadić poliranog ametista ispod jezika osobe koja pokazuje simptome ovisnosti. Ispod jezika nalaze se žlijezde koje komuniciraju s cijelim biokemijskim sustavom ljudskog tijela. Mali komadić ametista reagira u dodiru s tim žlijezdama i poništava ovisničke impulse.

U našem društvu ljudi su neprekidno pod pritiskom da zadovolje određene uzorke ponašanja, stereotipe i da postanu doličan zupčanik u mehanizmu "idealnog" društva. Zbog toga, nismo uvijek sposobni izraziti svoj potencijal.
Dapače, popuštamo pod pritiscima i ponekad kanaliziramo energiju u aktivnosti koje smanjuju vitalnost tijela i duha.
Prejedanje, opijanje, kockanje, nagonsko pušenje; sve su to aktivnosti koje smanjuju fizičku i duhovnu vitalnost. Tijekom određenog vremenskog razdoblja ponavljanja tijelo stekne naviku i ponaša se automatski. Naposljetku, postanemo ovisni.
Promjenu navike možemo potaknuti radeći direktno na biokemijskoj razini tako da stavimo mali komadić ametista ispod jezika.
Trebali biste držati komadić ametista u ustima oko 10-ak minuta. To je nužno vrijeme za promjenu poriva i usmjeravanje energije u nešto drugo.
Možete si pustiti muziku, plesati ili učiniti bilo što u čemu uživate. Jer u svojoj biti ta energija nije loša, samo smo se naviknuli izražavati je na destruktivan način i tako stvorili prepreku za ostvarenje svog punog potencijala.
Alkoholizam, ovisnost o drogama i druge ovisnosti predstavljaju bolest duše i mogu biti zaustavljene duhovnim programima preorjentacije i rehabilitacije. Preporučeni ametist neće zamijeniti djelovanje osposobljene grupe, međutim može pomoći vratiti ravnotežu i promijeniti isprogramiranu ovisnost koja se usadila u tijelo.

 

Ametist možete kupiti u našem WebShop-u   Kliknite link

 

 

 

 

 

 

Full Review William Hill www.wbetting.co.uk