Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnost web trgovine. Nastavkom pregleda naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja kliknite na gumb "Slažem se".

 • Nebeski dar - wellness shop

  Nebeski dar - wellness shop

  U našoj ponudi naći ćete zanimljive wellness proizvode: prirodne kristale i nakit od prirodnih kristala, mirisne štapiće i čunjiće, najkvalitetniji tamjan, knjige za samorazvoj i još puno toga.
  Cijelu ponudu pogledajte u našem web shop-u
  A content display module, that supports several layout modes, such as Tabs. Više
 • Kristal mjeseca

  Kristal mjeseca

  RUŽIČASTI KVARC - Kamen ljubavi
  Legenda kaže da je grčki bog Eros osjetio sažaljenje za ljude kada je vidio da zbog ljutnje koju nose u sebi osjećaju bol i usamljenost. Tada je stvorio ružičasti kvarc u nadi da bi njegova lijepa boja i nježna energija mogla probuditi ljubav i radost među ljudima.

  A content display module, that supports several layout modes, such as Tabs. Više
 • Palo Santo

  Palo Santo

  Sveto drvo
  Palo Santo je mistično drvo koje raste na obali Južne Amerike, a srodno je tamjanu, smirni i kopalu. Miris mu ima slatke note bora, mente i limuna

  Palo Santo uklanja ustajalu, negativnu energiju, pročišćava prostor te podiže vibraciju.
  Više
 • 1
 • 2
 • 3

Održavanje kristala

Većina kristala i poludragog kamenja u nakitu ili u slobodnoj formi s vremenom pokupi nepoželjnu energiju. Upijaju energiju iz okoline i reagiraju na energiju iz okoline. Jedini za koje podaci govore da ne upijaju negativnu energiju i da ih nikada nije potrebno energetski čistiti su citrin, kijanit, azeztulit i super sedam.

Kristali koji se koriste u kristaloterapiji za iscjeljivanje (koji se stavljaju na bolesna mjesta na tijelu i na blokirane čakre) trebaju se čistiti i prazniti od negativne energije poslije svake terapije. Kristal koji se kupi, pronađe, naslijedi mora se obavezno najprije očistiti jednom od tehnika čišćenja, jer nije ga dovoljno samo na kratko isprati u vodi.

Ovdje ćemo nabrojati i opisati uobičajene tehnike čišćenja i pražnjenja kristala, te vraćanje njihova sjaja i vibrirajuće energije. Neke su tehnike složene i traju duže, a neke su izrazito jednostavne i brze. 

Kod svake tehnike nabrojani su kristali kojima ta tehnika ne odgovara. Ako se kristali koje imate ne nalaze navedeni niti kod jedne tehnike, tada taj kristal nema niti jedno ograničenje i možete koristiti onu koja vam najviše odgovara.

Tekuća voda

Brza tehnika čišćenja je stavljanje kristala na 10-ak minuta ispod mlaza tekuće mlake vode. Ne bi trebala biti niti prehladna niti vrela, jer može oštetiti kristale. Geode i grozdovi su forme kojima ne odgovara čišćenje tekućom vodom, jer im se može dio odlomiti i mogu se mrviti. Ova tehnika je dobra skoro za sve kristale, osim za: hematit, tigrovo željezo, malahit, tirkiz, azurit, magnetit, fluorit, jer postepeno gube sjaj i oštećuju se.

Zakopavanje u zemlju

Zakopavanje kristala u zemlju posebno je jednostavan način i odgovara svim kristalima, s ovom tehnikom ne možete pogriješiti. U zemlji su nastali, u zemlji su rasli; ona ih pročišćava, regenerira njihovu energiju i vraća sjaj. Naravno, ako ih zakopavamo u dvorištu bilo bi dobro na neki način označiti to mjesto, jer sigurno ne želite prekopati pola dvorišta kako bi ih našli. Preporučeno držanje kristala u zemlji je 48 sati, a za zakopavanje može vam poslužiti prazna tegla za cvijeće napunjena sa zemljom.

Sunce ili Mjesec

Zrake sunca i mjeseca su energizirajuće i jako pročišćavajuće, kao i aktivatori energije. Kristalima je iznimno korisno stavljanje na sunčevo svjetlo (jutarnje ili kasno poslijepodnevne zrake) ili na mjesečinu za vrijeme punog mjeseca. Ali i ovdje ima jedno upozorenje, nekim kristalima izblijedi boja na suncu, a to su: ametist, celestit, opal, tirkiz, ružičasti kvarc, fluorit, dimni kvarc, citrin (ima ih sigurno još). Ako niste sigurni i imate dilemu, jednostavno upotrijebite mjesečinu.

Dimljenje

Ovo je jedna od bržih tehnika pročišćavanja kristala i odgovara svim kristalima. Posebno je pogodna za prirodne forme grozda i geode, jer ih ne oštećuje. Više puta prođete kroz dim goruće cedrovine, kadulje, palo santo drveta, tamjana ili mirisnog štapića. Štapići s umjetnim mirisima nisu primjereni, jer ne čiste potpuno i brzo, ali su zato temeljni štapići poput Nag Champe, Sandalovine, Darshana, Kadulje,... izvrsni. Možete čistiti odjednom i više kristala, a štapić upalite tako da ih obavija dim.

Slana voda

Ovo je popularan način čišćenja kristala, ali nije baš preporučljiv i ako ga uopće koristite, budite pažljivi i ne ostavljajte ih u vodi duže no što je potrebno. Trebate biti sigurni da vaš kristal nije porozan ili mekan, tako da ga slana voda ne bi uništila. Slana voda može ući u strukturu nekih kristala i na taj ih način slomiti. Neki kristali koji ne podnose baš najbolje slanu vodu su: kalcit, karneol, hematit, labradorit, lepidolit, magnetit, angelit, fluorit, moldavit, opal, tirkiz, selenit, grozdovi većine kristala.

Morska sol

Dosta rasprostranjena tehnika čišćenja kristala je i stavljanje u grubu morsku sol na 24 sata, ali ne bismo je preporučili jer je još agresivnija od slane vode i može nagristi površinu kristala. Također, u vlažnim područjima morska sol može stvoriti iste probleme kao slana voda. Sol se zaglavi u pukotinama npr. kristalnih grozdova i u kombinaciji s vodom u zraku uzrokuje pucanje grozda.

Čišćenje drugim kristalom

Neki kristali mogu očistiti druge kristale od negativne energije. Kristal koji trebamo očistiti stavimo pokraj kristala "čistača" i ostavimo ih zajedno na 24-48 sati. Nama poznati kristali "čistači" su: kvarcni kristal (gorski kristal), ametist (u formi grozda i ametist "spirit"), hematit, karneol.

Reiki

Reiki tehnika pročišćavanja kanalizira univerzalnu energiju i čisti kristal od negativnosti i neželjenih energija. Kristal se tretira kao svako drugo biće koje treba liječenje, dakle, usmjerimo svoju namjeru prema izliječenju kamena od bilo kojih negativnosti.

Cvjetna voda

Stavimo kristale u vodu s laticama ruže, narančinog cvijeta ili jasmina na 24 sata. Važe iste mjere opreza za kristale koji ne podnose dobro vodu.

Molba, molitva

Ovo je većini ljudi jednostavna tehnika i odlično funkcionira. To je jedan ritual u kojemu jednostavno zamolimo Boga/ Boginju/ Svemir/ Najvišu svijest/ Univerzalnu energiju (svatko po vlastitom uvjerenju i izboru) da energetski pročisti kristal za nas. Ili možemo zamoliti kristal da se pročisti sam.

Koju god tehniku izaberete, točno vremensko trajanje pročišćavanja kristala ovisi o stanju kristala i o vašem osobnom osjećaju. Ipak, nemojte da vam"brže tehnike" traju kraće od 10min. Vjerujte svojoj intuiciji i pustite svom "višem ja" da vas vodi u odabiru najbolje tehnike pročišćavanja za vas i vaš kristal.

 

 

 

Pretraži trgovinu

Slikovna tražilica kristala

WebShop - izdvojeno

Košarica

 x 

Košarica je prazna

Full Review William Hill www.wbetting.co.uk